Askel kerrallaan kohti yhdenvertaisempaa työelämää
TJS Opintokeskuksen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma valmistui tämän vuoden alussa. Palasimme siihen jo kesäkuussa seurannan merkeissä.
Käynnistimme TJS Opintokeskuksessa tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman koostamisen vuoden 2023 alussa. Velvoite suunnitelmalliseen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyöhön koskee kaikkea lakiin perustuvaa opetusta ja koulutusta, mukaan lukien vapaan sivistystyön oppilaitokset. Halusimme myös auttaa asiakkaitamme tasa-arvotyössä tuottamalla yhden esimerkin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelmasta. Aiempi suunnitelmamme oli vuodelta 2016, joten päivittämisen tarvetta oli. Työpaikkamme työsuojeluvaltuutettuna sain olla mukana vetovastuussa suunnitelmamme valmistelussa.
Ensimmäiset askeleet
Ensimmäisten toimenpiteiden joukossa oli henkilöstön osallistaminen. Pidimme erityisen tärkeänä, että koko henkilöstön ääni kuuluu suunnitelmassamme, ja pienessä työyhteisössä koko porukan osallistaminen olikin helppoa ja ketterää. Ennakkotehtävänä tutustuimme muiden opintokeskusten ja järjestöjen suunnitelmiin. Teimme myös henkilöstölle ennakkokyselyn, jonka näkökulmiksi nostimme toimiston työn ja koulutustoiminnan, ja mitkä ovat niiden tärkeimmät kehittämiskohteet. Kehittämiskohteiden kartoituksen jälkeen järjestimme työpajan, jossa syvensimme kyselyn vastauksia.
Suunnitelman käyttöönotto
Henkilöstön antamien kommenttien pohjalta laadimme ensimmäisen version suunnitelmasta, jota henkilöstö sai kommentoida. Kommenttikierroksen jälkeen suunnitelma käytiin läpi henkilöstön ja työnantajan edustajien kanssa. Veimme suunnitelman opintokeskuksen hallitukselle tiedoksi syksyllä 2023 ja otimme sen käyttöön vuoden 2024 alussa.
Tärkeimmät toimenpiteet – toimiston työ
- Tarjoamme kouluttautumismahdollisuuden koko henkilöstölle.
- Järjestämme henkilöstölle koulutusta tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskysymyksistä.
- Pidämme kiinni joustavista työajoista ja työn tasaisesta jakautumisesta.
- Teemme tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyötä näkyväksi muun muassa viestinnässämme.
- Huolehdimme, että koko työyhteisö on mukana kehittämistoiminnassa.
Tärkeimmät toimenpiteet – koulutustoiminta
- Tuotamme ohjeet syrjimättömästä puhetavasta sekä työyhteisössä että koulutuksissa, sekä teemme ohjeistuksen myös kanssajärjestäjille.
- Tarkkailemme mahdollisia syrjiviä elementtejä omasta toiminnastamme (tilat, viestintä, puhetapa) ja pyrimme korjaamaan niitä.
- Välitämme koulutuksien osallistujille tiedon toimintatavoistamme turvallisen tilan ja tasa-arvoisuuden ja yhdenvertaisuuden toteutumisen osalta sekä tiedon, miten toimitaan, jos koulutuksissamme kohtaa epätasa-arvoista käytöstä.
- Nimeämme häirintäyhdyshenkilön, johon voi olla koulutusten osalta yhteydessä.
- Huomioimme mahdollisuuksien mukaan monimuotoisuuden paremmin ulkopuolisten kouluttajien valinnoissa.
Seuranta ja raportointi
Suunnitelman tekeminen oli mielekäs prosessi, ja tärkeää oli myös havaita, että tasa-arvo- ja yhdenvertaisuustyössä maailma ei ole koskaan täysin valmis. Kehittämiskohtia löysimme jo keväällä, kun osallistuimme lähes koko henkilöstön voimin tasa-arvo- ja yhdenvertaisuuskoulutukseen. Siksi onkin tärkeää, että suunnitelma ei jää pöytälaatikkoon pölyä keräämään tai intraan unohduksiin.
Jotta suunnitelman vaikutuksia on mahdollista arvioida, on tärkeää pohtia myös seurantaa ja mittaristoa. Meillä henkilöstön ja työnantajan edustajista koostuva työryhmä valmistelee toimenpiteitä, aikataulutusta ja mittaristoa. Suunnitelman edistymistä käsittelemme puolivuosittain henkilöstökokouksissa. Palasimme siis toimenpiteiden edistymiseen kesäkuussa 2024. Suunnitelman päivittämistarvetta tarkastelemme kahden vuoden kuluttua sen hyväksymisestä.
Kirjoittaja: koulutus- ja kehittämisasiantuntija, työsuojeluvaltuutettu Paula Antell
Lisää uutisia
Osaamisen tunnistaminen – piilevä potentiaali esiin
Olen kouluttanut työnhakutaitoja useita vuosia ja kokemukseni mukaan oman osaamisen…
Kokemuksia verkkokurssin suunnittelusta
”Kiitos hyville kouluttajille, tämä oli oikein miellyttävä kurssi ja parhaiten…
Yhdistyksen vuosikokous – hyvin se menee
Yhdistyksemme vuosikokous lähestyy, mutta meillä ei ole sille puheenjohtajaa, mikä…