Toimihenkilöt neuvottelupöydässä

Toimihenkilöt neuvottelupöydässä -julkaisun kansikuva, jossa vanhoja toimihenkilöliikkeeseen liittyviä kuvia ja sarjakuvia.

Ensimmäinen kattava tutkimus toimihenkilöiden työmarkkinaneuvotteluista Suomessa.

Dosentti Ilkka Levän Toimihenkilöt neuvottelupöydässä – Järjestöt työmarkkinoiden taitekohdissa 1945–2015 selvittää, kuinka toimihenkilöiden ja virkamiesten neuvottelut työehtosopimuksista syntyivät ja vakiintuivat osaksi suomalaista työmarkkinasopimisen kulttuuria. Samalla se avaa mielenkiintoisesti toimihenkilöiden itseymmärryksen muutoksia sotienjälkeisestä järjestäytymisestä globalisaation aikaan ja keskitettyjen tuloratkaisujen hiipumiseen.

Toimihenkilöt ovat historiallisesti tehneet töitä työnantajien ja työntekijöiden ristipaineissa, ja luokkataistelun sijaan heitä on yhdistänyt ammatti-identiteetti tai kouluttautuneisuus. Toimihenkilöt ovatkin aktivoituneet työsopimustoiminnassa huomattavasti työntekijöitä myöhemmin.

Tämä yleisesitys aiheesta tuo uusia näkökulmia esimerkiksi STTK:n ja TVK:n vaiheisiin sekä yleiseen toimihenkilöistymiseen. Nyt suomalainen sopimusjärjestelmä on jälleen murroksessa ja koulutuksen rooli työelämässä yhä kasvaa, mikä vaikuttaa koko yhteiskuntaan. Millaisia suuntia tuleville neuvottelijoille on tarjolla suhteessa menneeseen?

Vuonna 2021 ilmestyneen julkaisun kustantaja on Gaudeamus.
Hinta 27 euroa. Sivuja 238. ISBN 978-952-345-136-0.

Tilaa julkaisu toimistostamme: toimisto@tjs-opintokeskus.fi

Lisää materiaaleja

Neuvottelutaidon oppaan kansikuvassa päät muodostavat neuvottelijoiden ympyrän.

Neuvottelutaidon opas

Opas antaa käytännön välineitä työpaikan neuvottelutilanteisiin. Se soveltuu niin henkilöstön…

Käsikirjan kansikuvassa henkilöstän edustajia kuvaavat piirroshahmot.

Reilu Peli -käsikirja

Ohjeita työhyvinvoinnin kehittämiseen, epäasiallisen käyttäytymisen ennaltaehkäisyyn ja ristiriitojen selvittelyyn. Käsikirja…